Как да сканираме качествено стари фотографии 

Преди всичко е необходим скенер с добра оптична (optical) резолюция. Минималната приемлива резолюция за сканиране на архив е 1200 dpi (dot per inch) или точки на квадратен инч. Скенери, с резолюция 600 dpi са подходящи единствено за сканиране на текст. Аз лично, предпочитам скенерите произведени от НР, скенерите марка Canon, намирам за некачествени.

И така, преди да започнем трябва да се уверим, че стъклото е добре изчистено от прах.
За целта ни трябва обикновена бояджийска четка, от по-големите.След като се уверим, че по стъклото няма прах, минаваме отново с микрофибърна кърпа или мек, памучен парцал за да отстраним евентуални отпечатъци от пръсти. Последователонстта е важна, за да не издерем стъклото на скенера.Стъклото е чисто и аз съм приготвил точно изрязан по размера му дебел картон. Неговото предназначение е да замества капака на скенера, който в някои случаи има приставка за сканиране на филм или просто не прилепва добре. Такъв картон с дебелина 4-5 мм може да се купи от книжарница за художествени материали.Идва ред на снимките. Най разпространеният формат скенери е А4, той събира 4 броя стандартни снимки 9 Х 12 см. Подреждам ги така, че около тях да има разстояние от около 1 см защото някои скенери режат краищата, ако снимката е разположена съвсем в края на стъклото.След това внимателно поставям картона, опирайки ръба му в единия край, като внимавам при спускането въздуха да не размести снимките. Добре е снимките да са подбрани с еднаква дебелина.След това поставям отгоре няколко дебели книги, които да притиснат добре снимките към стъклото.Следват настройките. Повечето хора, които са се занимавали със сканиране имат погрешното впечатление, че трябва да запазват снимките във формат tiff. Това отдавна не е необходимо, защото форматът jpeg (jpg) вече има достатъчно съвършен алгоритъм и запазва необходимите точки информация върху изображението. С други думи ако имате голяма, бяла площ - например небе, при тиф ще се запазят всички точки, които вие така или иначе не виждате (дори при най-голямо увеличение) а при джейпег алгоритъма ще ги редуцира. Няма да бъдат изгубени важни точки информация от същинското изображение. Така че - запазвайте в JPEG, tiff генерира излишно голям файл.Кръщавайте файловете, така че да можете лесно да ги намирате и да не се налага да пишете описание в отделен опис. Например: avio_crash_adrianople_1917.jpg

Следват настройките на самия процес на сканиране. При различните модели и марки скенери, интерфейсът е различен. Забелязал съм че при НР (това е също една от причините да харесвам тази марка) той е много подробен и лесен за употреба. Важно е да запомните няколко неща:

 • Дори да сканирате черно-бяла снимка използвайте максималния брой цветове (millions of colors)
 • Contrast, brightness, lightness и тн. винаги трябва да бъдат на нула. Тоест без корекции
 • Никога не използвайте опцията за “автоматична корекция” на снимките
 • Ако има опция за шарпен, изключете я - ако не е добре, сложете я в средно положение (medium)
 • Селектирайте само полезната информация (площ) на снимката, без рамки и бели полета
 • Изключете опцията за автоматично изправяне (ако има такава) защото дава грешки
 • Резолюцията не по-малко от 1000 dpi - а още по-добре 1200 и нагоре, особено ако снимката е малка
 • Запазете настройките, за да не се налага всеки път да ги правите наново
 • Целта на всичко това е да постигнем пълна идентичност с реалната снимка, без изменения от софтуера на скенера. По този начин ще имаме архив, който може да бъде ретуширан впоследствие.


  И накрая, когато изпращате големи файлове, най-добре използвайте безплатни файлови сървъри като:

 • file.bg
 • dox.bg
 • и изпращайте само линк към тях, това ще ви спести много време.